Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Foaia Transilvana
Anul şi data apariţiei: 25.07.2011
Tematica: mutarea romilor de pe Coastei-Cluj
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 2
Autorul articolului: Anca Giurgiu
Titlul articolului: Romii de la Pata Rât reclamă condiţiile toxice de locuire
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.ftr.ro/romii-de-la-pata-rat-reclama-conditiile-toxice-de-locuire-49706.php


După ce au trăit o viaţă întreagă aproape de groapa de gunoi de la Pata Rât, scormonind în gunoaie, în căutarea de PET-uri, romii de la Pata Rât „îşi cer drepturile pentru o locuire decentă”.

Împreună cu asociaţia Amare Phrala,comunitatea romă atrage atenţia Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală a primărieiasupra condiţiilor toxice de locuire şi de muncă din apropierea gropii de gunoi a oraşului, care a devenit cunoscută pe plan internaţional. În plus, aceştia cer o mai mare implicare din partea mediatorilor sanitari, care ar trebui să prezinte o evidenţă a bolilor cronice din comunitatea romă de la Pata Rât.

Sesizarea urmează să fie depusă în curînd, anunţă preşedintele Amare Phrala, Pavel Doghi, iar pînă în acest moment au fost strînse peste 100 de semnături. Scopul acesteia, este de a cere prelevarea unor probe de sol, aer şi apă, pentru a verifica toxicitatea mediului.
 Prin Centrul de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă Norv-Vest, asociaţia demarează o campanie de sănătate în lunile iulie-august 2011, care se adresează în special persoanelor rome.
„Campania propune instituţiilor publice abilitate asigurarea unor servicii medicale primare în cabinetul medical dotat existent în Pata Rât, precum şi implicarea altor organizaţii (Crucea Roşie) în asigurarea unor medicamente şi tratamente pentru bolile cronice existente în aceste comunităţi”, se arată în comunicatul emis presei.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.